Onderhoud & Schoonmaken van je RC auto

Onderhoud en Schoonmaken van je RC Auto

Bij RC-Offroad hobby wordt je RC auto natuurlijk vies omdat de ondergrond vaak zand, gras, modder en nat zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je de auto goed schoon kan maken.. Daarom is het goed om er een gewoonte van te maken om de auto snel schoon te maken na het crossen en niet zomaar opbergt voor de volgende rit. Op deze manier verleng je de levensduur van de mechanische onderdelen van de auto door ze eenvoudig schoon te houden. Vuil bindt vocht, waardoor de roestvorming van de metalen onderdelen zal toenemen en het werkt als een schuurmiddel, speciaal tussen de plastic onderdelen, waardoor de onderdelen aanzienlijk meer dan normaal slijten.

Preventief schoonmaken.

Je kan er natuulijk mee beginnen om er voor te zorgen dat je RC auto zo min mogelijk vies wordt. We hebben diverse stof hoezen van het merk Dusty Motors op voorraad, Deze covers kan je over de bodemplaat en je elektronica doen en zo vuil en vocht buiten houden, Ze worden eenvoudig gemonteerd (en verwijderd) door midel van klitterband aan de rand van de bodemplaat of chassis. Ze zijn bovendien voorzien van een ritssluiting aan de bovenkant om snel je accus te kunnen wisselen. De Dusty Motors Covers zijn er voor vrijwel alle modellen RC autos van o.a. Traxxas, Arrma en Team Corally 

Waar moet je op letten.

Bij het schoonmaken van de auto is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk vocht en schoonmaakmiddelen in de elektrische onderdelen van de auto of de lagers terecht komen. Over het algemeen is een borstel het enige dat u nodig heeft om het losse vuil van de auto te krijgen. Na het rijden in een stoffige omgeving is perslucht een snelle en gemakkelijke manier om de auto schoon te maken.

Van uitstel komt…

Het is goed om de auto direct na het rijden schoon te maken, wanneer het vuil vers is en er gemakkelijk vanaf komt. Vooral vochtige klei/modder is moeilijk van de plastic onderdelen te krijgen. Na het rijden is het eerste wat u altijd doet de stroom uitzetten en de accu verwijderen. Hierna gebruik je een borstel om al het losse vuil te verwijderen. Als het vuil snel vastzit, kunt u een met een reinigingsmiddel bevochtigde doek gebruiken om het weg te wrijven. Met een doek trekt het vuil in de doek, waardoor de reiniging plek schoon blijft.

Onderhoud

Na het schoonmaken is het verstandig om bewegende delen op de scharnierpunten te behandelen met bijvoorbeeld WD40 zodat alles soepel kan blijven bewegen
Het is verstandig om om de zoveel tijd de kogellagers van bijvoorbeeld de wielophanging te controleren. Als je e.e.a hoor kraken bij het ronddraaien van de wielen of je merkt dat ze stroef lopen is het tijd om die eens te vervangen. Een zwaar lopende auto geeft namelijk ook een zwaardere belasting aan je elektronica zoals motor, snelheidsregelaar en accu.

 

Olie en vet

Als je merkt dat je schokbrekers niet meer dempen en alleen nog dienst doen als springveer is de kans groot dat er geen siliconen olie meer in zit. Deze olie is in verschillende diktes verkrijgbaar in onze shop waarmee je ze opnieuw kan vullen en ze weer goed functioneren
Hetzelfde geldt voor je differentieel. Sommige autos hebben er 1 of 2 of zelfs 3. Hierin zit ook siliconen olie om de tandwielen die er inzitten te smeren en om de weerstand er tussen te bepalen. Als deze leeg zijn zal de auto erg “los” en onvoorspelbaar aanvoelen. Door ze opnieuw te vullen krijg je de rij-eigenschappen die je gewend bent of juist die je wenst weer terug in de auto. Bij RCSpeedhop hebben we naast de schokbreker olie ook diverse soorten differentieel olie en vet op voorraad in onze Onderhouds & Gereedschap hoek

Goed gereedschap in het halve werk,

Daarom is het belangrijk om te investeren in het meest voorkomende gereedschap zoals inbus of ook wel zeskant schroevendraaiers. Een wielsleutel, een tangen set, een auto standaard etc etc Er is vanalles te krijgen om je sleutel ervaringen te verbeteren