Een RC auto kopen, waar moet ik op letten

RC auto kopen

Een RC auto kopen, waar moet ik op letten

Ben je op zoek naar een RC auto? maar zie je door de bomen het bos niet meer?
Dat is begrijpelijk want de keuze is enorm en om er de beste keuze uit te halen kan een behoorlijke opgave zijn. Hieronder hebben we een paar punten voor je waar je op kan letten of rekening mee kan houden tijdens de zoektocht naar de juiste radiografische auto die het beste bij jouw wensen past

Ready to Run of zelfbouw KIT

Er zijn RC auto’s die je enkel uit de doos hoeft te halen, de accu op te laden en plezier mee gaan maken. Deze worden ook wel RTR of Ready To Run genoemd. Je kan ook kiezen om een zelfbouw KIT te nemen. Deze moet je helemaal aan de hand van een duidelijke handleiding in elkaar schroeven. Een erg leuke en vooral ook leerzame ervaring. Zeker omdat je dan je model van binnen en van buiten kent wat later ook van pas komt als je wat reparatie of onderhoud aan je auto moet doen.
Je kan bij deze modellen vaak zelf de benodigde elektronica bepalen. Zoals de motor, snelheidsregelaar, de stuurservo en de zender/ontvanger combinatie. Verstandig is wel om er een goed setje modelbouw gereedschap bij aan te schaffen. En ook moet je de body van de auto zelf in een gewenste kleur spuiten met speciale lexan verf

Fun of competitie KITS

Zelfbouw kits zijn er ook nog is 2 soorten. De normale kits zijn meestal autos die je ook als Ready To Run model kant en klaar kan kopen, Soms zit alles als pakket in de doos en somt moet je zelf de elektronica naar wens er los bij kopen. Er zijn ook wedstrijd of competitie KITS. Het verschil met normale KITS is dat deze zijn meestal voorzien van hoogwaardige materialen zoals carbon, titanium, gehard staal en versterkt aluminium. De prijs van de laatste ligt begrijpelijk dan ook een stuk hoger. Bij competitie KITS is eigenlijk nooit de elektronica bijgeleverd, en ook de type banden dienen er zelf nog bij te worden gezocht, aangezien er wedstrijden zijn met een bandenreglement en verschillende soorten baan ondergrond.

Tweewielaandrijving of vierwielaandrijving

Een Tweewiel aangedreven RC auto is wat lichter en heeft eenvoudigere aandrijflijn. Daardoor minder slijtage delen en ook efficiënter met stroom verbruik. Echter kan het rijden met een tweewiel aangedreven RC auto lastiger zijn dan met een vierwielaangedreven model. De achterwielen kunnen doorslippen en daardoor kan de auto sneller achter uitbreken. Omdat bij een vierwielaangedreven model de voorwielen ook meewerken gebeurt dit veel minder snel

Type auto

Het type auto om te kiezen hangt af van je plannen wat je er mee wil gaan doen
Een on-road auto gaat als een speer over de verharde weg en heeft daar een perfecte wegligging maar komt op zand of gras waarschijnlijk snel vast te zitten. Een off-road auto is voor de meeste soorten ondergrond wel geschikt en is daardoor het populairst.

Monster Truck

Er valt bij off-road autos ook nog wel wat uit soorten te kiezen. Zo heb je een Monster truck die met zijn grote banden geschikt is voor elk terrein, en door zijn stuiterende rijgedrag erg speels is om mee te rijden, en zeer geschikt is om te springen over grote jumps

Buggy

Een Buggy heeft wat kleinere wielen en ligt lager bij de grond dan bijvoorbeeld een monstertruck, daardoor kan hij wat minder grote obstakels nemen maar krijgt daardoor wel een betere en een meer voorspelbare en strakkere wegligging

Stadium Truck of Truggy

Een Stadium truck is een soort combinatie of tussenweg van een buggy en monster truck. Hij staat wat breder op zijn wielen dan een buggy en wat lager dan een monster truck. De banden zitten qua formaat er ook precies tussen in. Door deze eigenschappen zijn stadium trucks of ook wel Truggies een van de populairste modellen in de RC hobby

Short Course Truck

Een Short Course truck is eigenlijk een soort stadium truck maar dan met een grote body of kap die over de wielen heen valt. Ook zijn deze autos voorzien van veel bumpers rondom. Ze lijken op autos die in een parijs-dakat rally mee zouden kunnen doen

Crawlers en Scalers

Dit zijn autos die het meest op “echte” autos lijken zijn de Crawlers of ook wel Scalers
Deze autos hebben niets met snelheid te maken maar zijn bedoeld om behendigheids of trial parcoursen te rijden. Het gaat er dan om om zo “echt” mogelijk obstakels te overwinnen

Part-support

Niet onbelangrijk in deze hobby is de part support van een merk auto.
Vroeg of laat heb je waarschijnlijk een onderdeel nodig om je auto te repareren of misschien zelfs te upgraden. Het is dan goed om te weten of de onderdelen van een bepaald merk makkelijk te verkrijgen zijn zonder er al te lang op te moeten wachten.

Prijs

Ook belangrijk om rekening mee te houden bij het zoeken naar de juiste RC auto is natuurlijk de prijs, die loopt namelijk nogal uiteen. De prijzen van de wat betere kwaliteit radiografische autos van bijvoorbeeld het populaire merk Traxxas beginnen rond de €200,- vanaf daar kan je het zo duur maken als je wil. De prijzen lopen op naarmate het formaat van het model natuurlijk maar het heeft ook te maken met het type aandrijving. Er zijn bestuurbare autos met een electromotor met koolborstels (brushed) of een koolborstelloze (brushless) electromotor. De brushless motoren zijn krachtiger en sneller en daarom ook duurder in aanschaf